EURO 2020 volunteer 2.0

In november 2019 solliciteerde ik voor een rol als vrijwilliger op het EK 2020, dat deels zou plaatsvinden in Amsterdam. Door corona werd het toernooi met een jaar uitgesteld, maar intussen heeft het toernooi plaatsgevonden en blik ik er met een grote glimlach op terug. Zoals toen al gezegd was ik vrijwilliger in het domein ticketing. Ik ben tijdens het toernooi, rondom de wedstrijden in Amsterdam, werkzaam geweest in het ticketcentrum. Hier konden mensen tickets afhalen die gereserveerd waren, daarnaast kwamen er mensen langs die problemen ondervonden met hun tickets. Ook was ik tijdens de wedstrijd Nederland – Oostenrijk in het stadion aanwezig en hier samen met enkele anderen verantwoordelijk voor het oplossen van ticketproblemen die in het stadion pas ontstonden. Dit zorgde voor een leuke afwisseling tijdens deze intensieve periode.

Het team dat in het ticketcentrum werkte bestond uit ongeveer tien mensen die afwisselende de dagen voorafgaand aan een wedstrijddag werkte en allemaal aanwezig waren op de wedstrijddagen. Doordat we ook de dagen voorafgaand al aanwezig waren, waren onze werkzaamheden vaak erg divers. Zo werden diverse stoelen in het stadion afgedekt en moest ik dit na de hand controleren, zodat op een wedstrijddag geen verkochte stoelen afgedekt zouden zijn. Op het eerste oog geen moeilijk werk, maar wel een taak waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. De werkdagen die we maakte waren vaak ook redelijk lang, van zo’n 10 uur op niet wedstrijddagen tot meer dan 12 uur op de wel wedstrijddagen.

De meeste van mijn werkzaamheden waren niet erg moeilijk, maar het was wel vooral heel belangrijk dat alles juist uitgevoerd werd. Ik heb tijdens een maand EURO2020 enorm veel geleerd, het was een hele leuke tijd waarin ik leuke mensen heb ontmoet en veel geleerd heb. Ook merkte ik duidelijk dat het evenement georganiseerd werd door een groot bedrijf, de UEFA. Alles was namelijk tot in de puntjes georganiseerd, en voor alles was een draaiboek gemaakt, of te wel, niets werd aan het toeval over gelaten.

De grootste lessen die ik meeneem? De bevestiging die ik opnieuw kreeg dat de evenementenwereld echt iets voor mij is en dat ik ook gewoon veel energie krijg van het helpen bij dit soort evenementen om te zorgen dat een ander een glimlach op zijn gezicht krijgt.