BURO SPECO

BURO SPECO: het enige sportmarketingbureau gerund door studenten. Een samenwerking tussen Triple Double en SPECO.

Ik kreeg begin 2021 de kans om onderdeel uit te mogen maken van de vierde lichting van BURO SPECO, een grote eer en een periode die mij heel veel heeft gebracht. Een samenvatting van deze leerzame periode:

De vierde lichting van BURO SPECO bestond uit vier studenten. We hadden alle vier een totaal andere achtergrond, maar dit zorgde er juist voor dat we elkaar goed aan konden vullen. Toen we begin februari van start gingen, vielen we direct met onze neus in de spreekwoordelijke boter. BURO SPECO was namelijk onderdeel van het campagneteam van Rudmer Heerema, politicus voor de VVD die zich nadrukkelijk inzet voor de sport. Doel van de campagne: genoeg voorkeursstemmen binnen halen om verzekerd te zijn van een zetel in de Tweede Kamer, maar tegelijkertijd de stem van de sport ook meer dan ooit te laten horen.

Wij hadden binnen dit team een uitvoerende rol; diverse video’s werden ge-edit, visuals opgemaakt en posts bedacht voor de verschillende social mediakanalen. Ikzelf had hierin een rol op de voorgrond, doordat ik de meeste ervaring had met Première Pro en Photoshop. De eerste video die ik mocht editen was een sparsessie met Barbara Barend en andere belangstellende. (Zie de video hieronder.) Deze video heb ik met enige hulp van de rest vanaf nul opgebouwd. We hadden bijna twee uur aan beeldmateriaal en moesten hier zelf de belangrijke punten uit halen om een volwaardige video van te maken. Best lastig in het begin. Ik had nog nooit met zo veel beeldmateriaal gewerkt en een video moeten maken waar zoveel druk bij kwam kijken. Er kwamen dan ook de nodige tegenslagen kijken bij het maken van de video, maar steeds leerde ik weer iets meer waardoor het steeds gemakkelijker en beter ging. En uiteindelijk kan ik dan ook met een trots gevoel naar de video kijken.

De campagne voor Rudmer Heerema was misschien wel het grootste project waar we in dat half jaar aan gewerkt werden. En daardoor ook enorm leerzaam, ik heb afgezien van het verbeteren van diverse vaardigheden ook veel meer geleerd hoe er in de praktijk met deadlines om wordt gegaan en hoe belangrijk deze zijn.

Maar naast deze campagne hebben we ook andere opdrachtgevers gehad met kleinere opdrachten. Zoals Santos, Fontys Hogescholen en meermaals Triple Double. Ook kwamen we met zijn vieren tot de conclusie dat we BURO SPECO meer bekendheid wilde geven en daarbij een extra uitdaging wilde. Hier kwam al snel het concept ”Swing On Sports” uitrollen. Een wekelijkse blog op onze eigen website waarin wij onze kijk op ontwikkelingen en gebeurtenissen uit de sportwereld delen. Als communicatiespecialist had ik hierin het voortouw qua organisatie, dit is misschien ook wel een van de reden dat ik er zo trots op ben dat dit concept een succes is geworden.

Iedereen kreeg de mogelijkheid zijn visie op een door hem/haar geliefd onderwerp te delen, zo schreef ik zelf ook (mee) aan een groot aantal uiteen staande blogs: Clubhouse, Tour de Tietema, Bibian Mentel, Eredivisie Vrouwen, Super League, Rafael Nadal, Corona en publiek, het zijn allemaal onderwerpen waar ik met veel plezier over mocht schrijven. De blog waar ik het meest trots op ben? Die over de Eredivisie Vrouwen, deze verscheen niet alleen op onze eigen website maar ook op de site van Sportnext. In deze blog kon ik mijn gevoel over de ontwikkelingen goed kwijt en het feit dat de blog ook buiten de opleiding gezien en gewaardeerd werd, maakt mij extra trots.

Over het algemeen ben ik heel trots op het hele concept van de blog. Omdat we als team zijnde wekelijks een blog konden schrijven van hoog niveau, maar misschien ook nog wel meer omdat ik er veel van mijn eigen gevoel (rondom sportontwikkelingen) in kwijt kon.

Terugkijkend op een half jaar BURO SPECO, kan ik zeggen dat ik enorm veel geleerd heb. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, beter leren presteren onder druk, nog beter in groepsverband aan grote projecten leren werken, maar bovenal een beter beeld gekregen van hoe bepaalde werkzaamheden er in de praktijk aan toe gaan. BURO SPECO was voor mij een unieke kans, waar ik met een goed gevoel op terug kijk en waardoor ik kan zeggen dat ik meer uit mijn studie heb gehaald.