Oudoration 2019

In september 2019 ben ik samen met alle tweedejaars SPECO communicatie studenten een week naar de Ardennen geweest. Onder andere om elkaar beter te leren kennen en jezelf te ontwikkelen. Een week vol met mooie ervaringen en leermomenten.

Een onderdeel van de outdoration was ook jezelf beter te leren kennen en hiervan te leren. Door bijvoorbeeld antwoord te geven op de vraag hoe jij te werk gaat in groepen. Ik herken mezelf het meeste in de volgende omschrijvingen:

Zorgdrager: ‘’Ik zorg dat dingen op tijd afkomen en voorzie problemen. Ik zet de puntjes op de ‘i’.’’

Voorzichter: ‘’Ik ben de natuurlijke coördinator, verhelder bedoelingen en vat samen wat iedereen wil. Kan harde besluiten nemen en delegeren.’’

In groepen hebben we de eerste twee dagen diverse teambuildingactiviteiten gedaan. Ik had van mezelf verwacht dat ik hierin een wat meer afwachtende rol zou aannemen. Dat ik, zeker in het begin, mezelf wat meer op de achtergrond zou bevinden. Uit eerdere ervaringen weet ik namelijk dat ik in nieuwe situaties vaak eerst de kat uit de boom kijk en niet snel het voortouw neem. In het begin hield ik me ook wel enigszins op de achtergrond. Maar toen we als groep niet echt met ideeën kwamen, ben ik wel meer op de voorgrond gaan staan. Hiermee stapte ik wel uit mijn rol voor mijn gevoel en ik zou ook niet zomaar zo snel op de voorgrond gaan staan. Echter probeer ik me wel altijd zo goed mogelijk in te zetten voor het teamresultaat, hierom denk ik ook dat ik uiteindelijk meer naar de voorgrond ben gestapt. Tijdens de opdrachten probeerde ik uiteindelijk wanneer we lang aan het overleggen waren, degene te zijn die een knoop doorhakte of voor meer duidelijkheid zorgde, zodat we toch iets konden doen.

Tijdens de feedbacksessie van de eerste avond kreeg ik meerdere keren positieve feedback terug over deze dag. Onder andere het betrekken van iedereen bij het project, maar ook het feit dat ik mij inzet voor de groep en mijn rol binnen de groep serieus neem. Ik was positief verast door deze positieve feedback, omdat ik mezelf niet direct zo zie.

Op de tweede dag probeerde ik al direct actiever op de voorgrond te zijn en mezelf uit te dagen door een andere rol aan te nemen dan ik in eerste instantie zou doen. Echter merkte ik dat ik hierdoor niet mezelf kon zijn en niet mijn aandeel zou kunnen leveren aan het project hoe ik dit wilde. Dit kwam s ’avonds dan ook terug in de feedbacksessie, deze dag was ik meer chaotischer, iets waar ik mezelf dan ook in herken.

Tijdens de derde en vierde dag hebben we een groot aantal fysieke activiteiten gedaan: een bivak. Na een lange, zware mountainbike tocht, volgde nog een lange wandelaar. Een belangrijk detail: we wiste niet hoever en hoelang deze wandeling zou duren en hoe we precies moesten lopen. Ik vond dit best lastig, omdat je allemaal steeds moeier werd en de motivatie bij iedereen daalde was de sfeer soms ook niet meer altijd even gezellig. Maar het lastigste vond ik toch vooral het niet weten hoever en hoelang we nog onderweg waren, doordat ik best een control freak kan zijn, wil ik graag de situatie in eigen hand hebben/ weten waar ik aan toe ben. In deze situatie kon dit nadrukkelijk niet. Hoewel ik het een lastige situatie vond, heb ik er achteraf ook zeker veel van geleerd.

Daarnaast hadden we deze dag ook de mogelijkheid om te gaan abseilen. Dit was iets wat ik al heel lang een keer wilde doen, echter op dat moment vond ik het toch ineens wel eng. Hoewel ik op dat moment even spontaan hoogtevrees kreeg en echt twijfelde of ik nu wel echt wilde gaan, besloot ik het toch te doen. Achteraf gezien ben ik erg blij dat ik het gedaan heb, niet alleen omdat ik het erg leuk vond, maar ook omdat ik doorgezet heb: in een moeilijk situatie heb ik niet opgegeven, maar ben ik doorgegaan. Ik link dit zelf aan mijn doorzettingsvermogen en doelgerichtheid.

Terugkijkend heb ik deze dagen veel geleerd. Zo heb ik nieuwe mensen leren kennen en ben ik achter bepaalde kwaliteiten van mezelf gekomen waar ik hiervoor nog geen duidelijk van beeld had. Ook heb ik specifiek meer geleerd over mijn gedrag en opstelling tijdens groepsopdrachten. Kortom, deze week heeft mij interessante inzichten gegeven waar ik zeker in de toekomst iets aan heb.