EURO2020 volunteer

In de zomer van 2019 zag ik online een bericht voorbij komen dat je je kon aanmelden als vrijwilliger voor het EK 2020. Het Europees kampioenschap voetbal vindt in 2020 plaats in twaalf verschillende steden, waaronder Amsterdam.  Voor het eerst sinds ik zelf intensief voetbal volg zou het Europees kampioenschap zo dichtbij plaatsvinden. Dit was de kans om een eindtoernooi van dichtbij mee te maken en tegelijkertijd vrijwilliger te zijn bij zo’n groot evenement.

Naast het feit dat ik het al een unieke ervaring vond om de mogelijkheid te krijgen op zo’n groot toernooi vrijwilliger te zijn, zag ik dit ook als unieke kans om daadwerkelijk te ervaren of de (sport)evenementenbranche iets voor mij is. Ik merk altijd tijdens evenementen dat ik erg enthousiast word van het werk en de interactie met mensen, daarom zie ik 2020 als het moment om te ontdekken of ik later ook in deze branche zou willen werken.

Ik schreef me in en werd in november uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in de Johan Cruijff Arena, waar gedurende het toernooi vier wedstrijden gespeeld zullen worden. (Drie keer groepsfase en één achtste finale wedstrijd.) Tijdens het gesprek werd niet alleen gekeken of je geschrikt was, maar ook welke rol/ domein het beste bij je zou passen.

Na deze sollicitatie ben ik gekoppeld aan het domein ticketing. Als vrijwilliger binnen het domein ticketing ben je er kortgezegd verantwoordelijk voor dat alle bezoekers hun ticket krijgen en naar binnen kunnen. Maar ook dat toeschouwers de ultieme beleving krijgen tijdens het toernooi. Binnen het domein ticketing is tevens een rolverdeling aangebracht in allerlei sub-domeinen.

Door het coronavirus vindt het Europees kampioenschap dit jaar (2020) niet plaats, maar is het toernooi verplaatst naar 2021.

Doordat EURO2020 dit jaar niet zal plaatsvinden, kan ik op dit moment niet zeggen wat ik hier allemaal van geleerd heb. Maar zoals gezegd hoop ik tijdens dit toernooi vooral te ontdekken of werken in de sportevenementenbranche iets voor mij is en of ik later daadwerkelijk in deze branche wil werken. Daarnaast verwacht ik ook veel te leren over het werken in groepen, de kans is er groot dat niemand elkaar kent. Maar toch ben je met zijn allen wel verantwoordelijk voor de uitvoer van belangrijke taken rondom de wedstrijd, hiervoor is het wel belangrijk dat je goed samen kunt werken en elkaar ook begrijpt.

Maar bovenal verwacht ik dat EURO2020 in 2021 gewoon een geweldige ervaring gaat zijn om nooit meer te vergeten.