Heet avondje SC Cambuur

SC Cambuur is een club waar ik niet veel meer van weet dan dat ze uit Leeuwarden komen, dat ze een paar jaar geleden gedegradeerd zijn uit de eredivisie en daardoor nu spelen in de Keuken Kampioen Divisie. Per toeval deed de situatie zich voor dat ik naar een wedstrijd van Cambuur kon gaan en zo zat ik dan ook een paar uur later ineens op de tribune bij SC Cambuur – FC Dordrecht. En dat wat een rustig avondje voetbal leek te worden, draaide uit op een heet avondje vol onverwachte wendingen.

De wedstrijd begint gewoon normaal, Cambuur valt veel aan en Dordrecht heeft weinig in te brengen. Niet gek als je de ranglijst bekijkt: Cambuur stond aan het begin van deze wedstrijd 16 punten voor. Al vrij snel valt dan ook de 1-0, na deze goal veranderd echter de hele wedstrijd. Cambuur valt minder aan, terwijl Dordrecht juist alles op de aanval lijkt te gooien. Het publiek probeert nog achter de thuisploeg te gaan staan, maar iedereen voelt dat de 1-1 meer in de lucht hangt dan de 2-0. In de rust vertelt een Cambuur supporter mij dat dit spel van de ploeg de laatste tijd meer regel is dan uitzondering. De ploeg toont volgens hem geen lef meer en lijkt niet meer te willen voetballen, tot ongenoegen van de fans. Dit was voor mij als buitenstaander ook duidelijk zichtbaar. Naar mijn mening werd er vanuit de club ook weinig gedaan om deze sfeer te veranderen.

Het ongenoegen van de fans wordt in de tweede helft pas echt pijnlijk duidelijk wanneer Dordrecht na zo’n 70 minuten dik verdiend de 1-1 scoort. Dit zorgt direct voor onrust bij het thuispubliek, mensen gaan niet massaal achter hun club staan, maar reageren agressief richting de scheidsrechter en hun eigen spelers. Pas na een paar minuten lijkt het publiek te beseffen dat de ploeg hun steun nodig heeft, ze roepen allerlei aanwijzingen naar de spelers (die dit ook horen en gevat reageren). Maar de sfeer blijft gespannen, het is absoluut niet de ontspannen sfeer die ik van tevoren had verwacht. Maar de vlam slaat pas echt in de pan wanneer Dordrecht zo’n 5 minuten voor tijd een makkelijk gegeven penalty krijgt. De harde kern stormt naar de rand van het veld, een enkeling begint met bekertjes te gooien en anderen roepen allerlei woorden in de richting van de scheidsrechter. Een supporter die naast mij zit, vertelt dat dit wel vaker voorkomt wanneer het niet goed gaat. De scheidsrechter voelt zich aangevallen door de supporters en besluit de wedstrijd stil te leggen, tot ongenoegen van deze fans. De harde kern wordt agressiever en de scheidsrechter besluit nogmaals tot twee keer toe de wedstijd stil te leggen. Naar mijn mening was er niet erg veel aan de hand, de supporters waren duidelijk aanwezig en gooide dingen het veld op wat niet hoort, maar dit was nog altijd veel minder dan tijdens een gemiddelde eredivisiewedstrijd. Dit alles zorgde er wel voor dat de sfeer in het stadion steeds grimmiger werd, van de gezellige, gebroederlijke sfeer bij aanvang was intussen niets meer over; de supporters van de thuisploeg waren intussen woedend geworden.

Eigen foto

Uiteindelijk werd de wedstrijd een dik kwartier later hervat en werd de penalty genomen, waardoor Dordrecht op een 1-2 voorsprong kwam. Je merkte direct aan het team van Cambuur dat ze er doorheen zaten, een goal maken in de resterende minuten zou heel lastig worden. Supporters gingen niet achter hun club staan, maar bleven stil of verlieten zelfs het stadion. Uiteindelijk kreeg Dordrecht zelfs nog een kans, waardoor de bezoekers de stand in de laatste minuut op 1-3 brachten. Na de wedstrijd waren alle supporters binnen no time weg en hadden ze geen blik van waardering voor de spelers van hun club.

Eigen foto

Voorafgaand had ik nooit verwacht dat een wedstrijd in de eerste divisie zo kon uitpakken. Het leek me leuk om een keer een wedstrijd op dit niveau te bezoeken om te zien hoe alles er hieraan toe zou gaan, gekeken vanuit het oogpunt van mijn studie. Tegelijkertijd had ik ook niet zoveel zin in de wedstrijd omdat ik zeker wist dat het niveau veel lager zou liggen dan in de eredivisie.  Dat bleek ook zeker te kloppen, de onnodige fouten waren niet op twee handen te tellen en onbenullige, doelloze actie waren ook in grote getalen aanwezig. Maar toch had ik deze wedstrijd niet willen missen, de spanning in het stadion en de emoties van supporters zorgde voor een onverwachte, bijzondere ervaring. Maar ook de communicatieve en organisatorische aspecten rondom de wedstrijd vond ik erg interessant.